Nastavite čitati
Više o ptici

Crvena lunja (Milvus migrans)

Crvena lunja od 2018. godine gnijezdi u Hrvatskoj, što je podatak koji nećete pronaći u ovoj knjizi, ali ako odete u prirodu, možda i vi uočite novu gnjezdaricu u svojemu kraju.

Zatvoriti

Ptice Hrvatske

Veoma raznolika i bogata staništima, Hrvatska je u Europi u samom vrhu po raznolikosti faune ptica. U Hrvatskoj je zabilježeno 400 vrsta ptica, od kojih je 230 gnjezdarica. Većina vrsta koje se u Hrvatskoj pojavljuju široko su rasprostranjene, ali neke su ipak ograničene na određena područja. Tako ćemo, primjerice, sredozemnog galeba vidjeti isključivo na krajnjemu jugu zemlje, bjeloglavog supa na sjevernim otocima, orla kliktaša oko poplavnog područja oko rijeke Save, tetrijeba gluhana na Velebitu i u Gorskom kotaru. Brojnim se vrstama populacija smanjila od druge polovice 20. stoljeća. Nekima, poput male droplje koja je u zadnjih 50 godina kod nas viđena samo nekoliko puta, populacija se smanjila i na svjetskoj razini. Nažalost, i u našoj zemlji postoji mnogo kritično ugroženih vrsta. Nestajanje tradicionalnog stočarstva i poljodjelstva, sječa starih šuma, razvoj turizma i rekreativnih aktivnosti te krivolov samo su neki od razloga zbog kojih su ptice ugrožene.

  • Najmanji

    Jeste li znali da je vatroglavi kraljić najmanja ptica u Hrvatskoj? On je vrlo sitan, specifičnih boja i zato ga je teško zamijeniti za neku drugu vrstu, a teži svega 5 g (poput jedne čajne žlice šećera)?

  • Najveći

    Jeste li znali da najveće ptice Hrvatske, bjeloglavi sup i orao štekavac, imaju raspon krila čak veći od 2 metra? Golemi bjeloglavi sup gnijezdi se u Hrvatskoj uglavnom na Cresu i Krku.

Raznolikost hrvatskih staništa

Ako živimo u jednome kraju Hrvatske, zanimljivo je posjetiti neki drugi njezin kraj i promatrati tamošnju faunu ptica. U Dalmaciji se mogu vidjeti brojne vrste ptica kojih u Slavoniji nema i obrnuto. A kad smo u Slavoniji, razlikuje se ptičji svijet uz rijeke i u poplavnim područjima od onog na travnjacima ili u šumama. Staništa uvjetuju sastav ptičjih vrsta pa tako u mediteranskome dijelu Hrvatske obalno područje nastanjuju ptice vezane uz more, dok kamenjare i stijene nastanjuju neke druge vrste, a suhe travnjake pak ptice drugačije i od onih na obali i od onih koje žive oko kamenjara i stijena.

Hrvatska se može pohvaliti i posebnim mjestima koja su poznata kao dobre lokacije za promatranje ptica:

* Ovdje su prikazana samo neka od brojnih mjesta u Hrvatskoj i navedene samo neke vrste ptica koje su česte u tim područjima.

Najatraktivnije vrste i primjerke ptica možemo vidjeti u staništima koja nisu dio našeg svakodnevnog života, primjerice u močvarama, oko jezera, priobalnih litica, planina, rijeka i polja, ribnjaka u unutrašnjosti ili suhih travnjaka. Sva ta staništa skrivaju neke druge vrste ptica koje su nam zanimljive jer ih nemamo priliku često sresti te kad ih sretnemo većinom ostajemo zadivljeni i iznenađeni da takve našem oku egzotične ptice uopće postoje u našoj zemlji.

Ptice Hrvatske i Europe