Nastavite čitati
Više o ptici

Jelova sjenica (Periparus ater)

Jelova sjenica jedna je od sedam vrsta „pravih“ sjenica koje nalazimo u Hrvatskoj. Sve su stanarice i sve gnijezde u dupljama, ali samo jelova sjenica kod nas redovito gnijezdi na tlu, ispod kamenja ili u mišjim rupama.

Zatvoriti

Knjiga

Pojedinosti o proizvodu

Broj stranica: 446
Izdanje: svibanj 2018.
Uvez: meki
Mjere proizvoda: 19,4x13,4x2,9 cm
Težina proizvoda: 800g

O knjizi

Priručnik Ptice Hrvatske i Europe najbolji je vodič za prepoznavanje ptica u Europi. Na 446 stranica sa više od 4000 prelijepih, gotovo stvarnih ilustracija koje su izradili vodeći svjetski ilustratori ptica uvest će vas u bogatstvo raznolikosti ptičjih vrsta koje nas okružuju i u svijet promatranja ptica. S ilustracijama na kojima su istaknute identifikacijske oznake na ključnim dijelovima tijela ptice i popratnim tekstom o veličini ptice, ekologiji vrste, opisom glasanja i oznakama statusa gniježđenja i prisutnosti u Hrvatskoj, ova knjiga nezaobilazan je korak u učenju prepoznavanja ptica. Namijenjena je kako vrsnim ornitolozima tako i početnicima, zaljubljenicima u ptice i prirodu, učenicima, profesorima i svima koji bi željeli saznati više o čarobnom svijetu ptica koji nas okružuje.

Onima koji se prvi put susreću s promatranjem ptica mnogo je lakše ako viđeno mogu usporediti sa slikom odmah nakon što je ptica uočena. Zahvaljujući tomu što nije previše velika, ova knjiga je vrlo praktična i korisna je pratnja na terenu, izletima, putovanjima, a može biti i odlično pomoćno sredstvo u nastavi. No opsežnost i stručnost nisu njezine jedine odlike. Autori su u opise unijeli životne priče, detalje i usporedbe koje knjizi daju ljudskost i pristupačnost te ćete tako samo u ovom priručniku moći saznati da jedna ptica ulijeće na hranilicu u stilu Ramba, dok glasanje jedne druge zvuči kao da govori «kupuj kruh».

Narudžba

 

Riječima ornitologa iz udruge Biom:

Ovaj priručnik predmet je referiranja kad govorimo o pticama, najbolji vodič za identifikaciju ptica, nepresušni izvor dodatnih informacija, prijatelj u prepoznavanju ptica na terenu i knjiga kojoj se uvijek vraćamo.

O autorima

Lars Svensson (tekst i karte) vrlo je cijenjen švedski ornitolog. Autor je i suautor mnogih knjiga i utjecajnih radova koji se bave određivanjem ptica.

Killian Mullarney (slike i opisi) cijenjen je kao jedan od najistaknutijih crtača ptica našeg vremena te je vrlo poštovan stručnjak ornitolog s golemim terenskim iskustvom.

Dan Zetterström (slike i opisi) smatra se jednim od najboljih crtača ptica na svijetu te je priznati stručnjak u prepoznavanju ptica.

Udruga BIOM dobrovoljna je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom prirode, njezinom promidžbom i popularizacijom. Od 2006. godine, kada je osnovana, radi na sustavnom podizanju svijesti javnosti o bioraznolikosti, ugroženosti vrsta i staništa, održivom razvoju i zaštiti okoliša, zaštiti divljih ptica i njihovih staništa te djelovanju na području znanstvenog i stručnog istraživanja flore, faune i staništa. Kultura promatranja ptica u Hrvatskoj još je u povojima te se udruga BIOM hrabro odlučila upustiti u prijevod i izdavanje svjetski poznatog Collinsova vodiča Ptice kako bi hrvatskim čitateljima pružila mogućnost da kvalitetnu literaturu o pticama čitaju na hrvatskom jeziku. Time su učinili velik i vrlo bitan korak u približavanju ptica kako hrvatskim čitateljima tako i onima u susjednim zemljama.

Narudžba